Every dog deserves a good home               
 

Ehrligiose (Ehrlichia)

Ehrlichia bij de hond

Ehrlichia is een parasiet en veroorzaakt in honden (zelden katten) de ziekte Ehrlichiose. De Ehrlichia parasiet wordt overgedragen door teken. Omdat de Ehrlichia overdragende tekensoort niet in Nederland voorkomt, wordt de ziekte alleen gezien bij Nederlandse honden die in het buitenland zijn geweest of zijn geboren. Honden die op vakantie zijn geweest naar, of zijn geadopteerd uit, bijvoorbeeld zuid Europa of de Antillen kunnen besmet zijn met de Ehrlichia parasiet.

Er zijn vele verschillende Ehrlichia soorten (Ehrlichia canis, Ehrlichia platys, Ehrlichia risticii var. atypicalis, Ehrlichia ewingii, Ehrlichia chaffeensis, Ehrlichia phagocytophila, Ehrlichia equi). De teken die de Ehrlichia parasiet overbrengen kunnen ook andere parasieten overbrengen, zoals de Babesia, Hepatozoon of Bartonella parasiet. Het komt regelmatig voor dat een hond niet alleen met Ehrlichia is besmet, maar ook met Babesia, Hepatozoon en/of Bartonella.


Waaraan herken je een Ehrlichia infectie bij de hond?

De Erhlichia parasiet nestelt zich in de witte bloedcellen van een hond en kan zich zo door het gehele lichaam verspreiden, een multi-systemische ziekte. De Ehrlichia parasiet kan direct problemen veroorzaken, maar ook pas jaren na besmetting voor problemen zorgen. De ziekte Ehrlichiose zien we in een acute (direct) en chronische (langdurig) vorm, maar kan ook subklinisch (zonder ziekte verschijnselen) voorkomen. Het is onduidelijk waarom sommige honden de parasiet met zich meedragen en nooit ziekte verschijnselen tonen, terwijl andere honden wel ziek worden. Uit onderzoek is gebleken dat het ras van een hond hier een rol in speelt, een Duitse Herders is gevoeliger voor het ontwikkelen van de ziekte dan andere rassen.

Subklinische Ehrlichiose:

  • Geen ziekte verschijnselen van weken tot vele jaren.
  • Uit bloedonderzoek blijkt een verlaging van het aantal bloedplaatjes (thrombocytopenie).
  • Uit bloedonderzoek blijkt een verhoging van de ontstekingseiwitten (gammaglobulinemie).

Acute Ehrlichiose:

  • Ziek gedurende 1 tot 3 weken.
  • Sloom.
  • Mild gewichtsverlies.
  • Slechte eetlust.
  • Uit bloedonderzoek blijkt een bloedarmoede met een tekort aan nieuwe rode bloedcellen (niet regeneratieve anemie).
  • Verhoogde bloedingsneiging als gevolg van een tekort aan bloedplaatjes (thrombocytopenie): bloedneus, bloedverlies urine/ontlasting, bloedingen in de huid (petechiën, ecchymoses).

Chronische Ehrlichiose:

  • Sloom, gewichtsverlies, slechte eetlust.
  • Verhoogde bloedingsneiging als gevolg van een tekort aan bloedplaatjes (thrombocytopenie): bloedneus, bloedverlies urine/ontlasting, bloedingen in de huid (petechiën, ecchymoses).
  • Ontsteking van de iris van het oog (uveïtis).
  • Kreupelheid door een ontsteking van een of meerdere gewrichten (polyarthritis).
  • Neurologische afwijkingen vanuit het centraal zenuw stelsel zoals: ataxie en aanvallen.
  • Benauwdheid.
  • Acuut nierfalen.
  • Uit bloedonderzoek blijkt een verlaging van het aantal bloedplaatjes (thrombocytopenie), rode bloedcellen (bloedarmoede of anemie) en witte bloedcellen (leucopenie). Het tekort aan alle bloedcellen (pancytopenie) in het bloed wordt veroorzaakt door een probleem in het beenmerg (hypoplasie van beenmerg precursor cellen).

 

Diagnose en behandeling

 

Ehrlichiose moet worden vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Verhoogde activiteit van de lever, een laag aantal witte bloedcellen en een laag aantal bloedplaatjes zijn aanwijzingen. Soms kan de parasiet zelf worden ontdekt, zij het minder makkelijk dan bij Babesiose. Wanneer er antistoffen aanwezig zijn, is de hond in elk geval met de ziekteverwekker in aanraking geweest. Als hij

daarnaast een aantal van de genoemde symptomen vertoont, kan men er redelijk zeker van zijn dat hij aan Ehrlichiose lijdt.

Ehrlichiose is weliswaar ernstig, maar is met antibiotica goed te behandelen. De meeste honden herstellen goed wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt herkend en voortvarend wordt behandeld. Chronische gevallen zijn heel moeilijk te genezen. De behandeling is een kuur van Doxycycline, van minimaal 2 maanden tot maximaal 3 maanden. 

Bij twijfel of klachten altijd contact opnemen met de dierenarts.

Hoe kan een infectie met Ehrlichia worden voorkomen?

Voorkomen is belangrijker dan genezen! Omdat de Ehrlichia parasiet wordt overgedragen door een teek is het erg belangrijk om de hond goed te beschermen tegen teken. Er zijn tegenwoordig veel verschillende producten op de markt om uw hond te beschermen tegen teken. Daarnaast komt de Ehrlichia overbrengende teek (nog) niet voor in Nederland, waardoor het niet meenemen van de hond naar warmere landen de beste bescherming biedt.

Deze informatie is beschikbaar via Animal Foundation Platform op de website: www.animalfoundationplatform.nl



E-mailen
Map