Every dog deserves a good home               
 

Vergiftigen van een hond

Gif en honden

Inleiding

Veel hondenbaasjes hebben wel eens meegemaakt dat hun hond stiekem iets had opgegeten en daar ziek van werd. Honden, en zeker buitenlandse honden, hebben vaak de gewoonte alles naar binnen te werken wat ze zoal tegenkomen in huis of op straat. Er zijn veel stoffen die in meerdere of mindere mate giftig zijn voor honden en deze lijst is zo lang dat het te ver gaat alles op te noemen wat slecht is voor een hond. Elke hondenbaas weet dat als een hond chloor en muizengif eet, hem dat niet goed zal bekomen. Maar wat veel baasjes niet weten is dat er ook meerdere voedingsmiddelen en planten giftig voor hun hond zijn.

De verraderlijke gifstoffen: chocola, thee, koffie, cola, alcohol, noten, rauwe aardappels, varkensvlees, druiven, rozijnen, uien, knoflook  

Een aantal veel gebruikte voedingsstoffen zijn giftig voor uw hond. De meeste mensen zijn zich daarvan niet bewust, vandaar een lijst met veel voorkomende voedingsstoffen.

  • Chocola - en dan vooral pure chocola - is zeer giftig voor de hond. De symptomen treden vaak pas na enkele uren op. Braken, hijgen, trillen en onrustig worden. Enorme dorst en een versnelde, onrustige hartslag. De hond kan aan een acute hartstilstand zeer plotseling sterven. Het is daarom zaak z.s.m. met een dier dat chocolade gegeten heeft naar een dierenarts te gaan. Indien er al symptomen zijn wordt de behandeling moeilijker en is de prognose slechter. Voor een kleine hond is de gevaarlijke grens snel bereikt. Een hoeveelheid van 200 gram pure chocolade kan voor een hond van 30 kg fataal zijn. Zorg daarom dat chocolade buiten het bereik van uw huisdier blijft!
  • Thee, koffie, cola en alcohol zijn giftig voor uw hond.
  • Wat ook giftig is voor honden zijn pinda’s en andere noten, vooral walnoten.
  • Rauwe aardappels en aardappelschillen zijn zeer gevaarlijk. Gekookte aardappelen kunnen wel aan de hond worden gegeven, mits ongezouten.
  • Het is absoluut af te raden uw hond rauw varkensvlees of rauwe vis te geven.
  • Druiven, rozijnen, pitten van vruchten (bv. abrikozen), uien en knoflook is slecht voor honden.

Giftige planten

Wat je als hondenbezitter moet weten is dat er een behoorlijk aantal planten giftig zijn voor uw hond. Vooral pups happen graag in planten dus is het handig als de baas weet welke planten gevaarlijk zijn.

Verscheidene populaire kamerplanten zijn uitgesproken giftig voor uw hond zoals:

  • de dieffenbachia en dan zowel de bladeren als de steel,
  • de philodendron,
  • de tabakssierplant
  • de gatenplant.

Veel gezinnen hebben rond de Kerst en in het voorjaar een kerstster en wat bolletjes, zoals hyacinten en narcissen in huis. Al deze gewassen zijn in minder of meerdere mate giftig voor uw huisdier.

Er zijn ook veel tuinplanten die giftig zijn voor uw hond.

Een van de aller-giftigste tuinplanten is de taxushaag. Deze plant draagt rode schijnbesjes en is populair omdat hij ook in de winter groen blijft. De plant is buitengewoon giftig en ook gezinnen met (kleine) kinderen wordt afgeraden deze plant aan te schaffen omdat de kinderen soms van de besjes willen snoepen.

Een paar andere populaire, doch giftige, tuinplanten zijn het buxusboompje, (minder dan een gram van dit boompje kan al leiden tot de dood van de hond), de monnikskap, het vingerhoedskruid en de rododendron.

Ook deze lijst van giftige planten is niet uitputtend. Er zijn op internet meerdere lijsten te vinden met een opsomming van giftige voedingsmiddelen en planten. Op de volgende website kunt u hierover uitgebreide informatie vinden:  http://www.dierendokters.com/vergiftiging-hond.html#Verklaring

Pas ook op met het geven van voor mensen bedoelde medicijnen en hieronder vallen ook pijnstillers aan uw viervoeter. Doe dit slechts na overleg met de dierenarts.

Het is nu winter en daarom is het goed te weten dat zowel honden als katten antivries voor de auto heerlijk vinden smaken. Als ze de kans krijgen zullen ze het oplikken en de dood treedt meestal al binnen een uur in.

Behandeling  na  vergiftiging

Hoe je een vergiftiging bij een hond moet behandelen hangt af van het soort gif dat hij heeft binnengekregen. Als het een bijtend gif betreft (zoals zuren of afbijt- middelen) mag u de hond beslist NIET laten braken. Het is dan het beste de hond water te geven om het gif te verdunnen.

Bij een niet bijtend gif, zoals chocolade, medicijnen van hond of baas, ratten- , muizen- of slakkenkorrels, is het verstandig de hond zo snel mogelijk na inname te laten braken. De veiligste manier om uw dier te laten braken is d.m.v. een daarvoor geschikte injectie via de dierenarts. Een oplossing van een theelepeltje zout in lauw water om een hond te laten braken kan beter niet gebruikt worden (of alleen in uiterste nood) vooral niet bij hondjes met een lichaamsgewicht van minder dan 10 kg, want dan bestaat een verhoogd risico op een levensgevaarlijke zoutvergiftiging!!

Als uw hond bewusteloos is geef hem dan niets via de bek binnen.

Als u met de hond naar de dierenarts gaat vergeet dan niet het gif, dat uw hond heeft binnengekregen, mee te nemen. Als uw hond gebraakt heeft neem dan ook wat braaksel mee. Uw dierenarts kan, als dat noodzakelijk is, contact opnemen met een ‘vergiftigingencentrum‘ dat adviseert over de beste behandeling.

Deze informatie is beschikbaar via Animal Foundation Platform op de website:  www.animalfoundationplatform.nl

E-mailen
Map